Tosya'da Semercilik Mesleği

Kültürel değerlerimizle birlikte ata sanatı meslek kollarını da bitiriyoruz. Anadolu’ un vazgeçilmezlerinden her evde bir at veya eşek olunca bu hayvanların semerlerini yapan semercisi, saraç esnafı nalbant esnafı para kazanıyor, mesleklerde babadan oğula ya da çıraklık sistemi ile her gün ilgi artıyordu.

Şimdi günümüzde semercilik esnaflığını yapacak insanların hayvan neslinin kesilmesi yok olması ile birlikte bu meslekte çalışan esnaf ve sanatkârı da bulmak zor.

Birçok bölgenin semerlerini yapan, dolayısı ile malzemeyi hazırlayan saraç esnafı, deriyi işleyen tabak esnafları tamamen yok olurken semerci olarak ayakta kalan Ali Palabıyık (76) 60 yıldır bu mesleği yaptığını, bu meslekte çalışmak için ailelerin çocuklarını yalvararak çıraklığa verdiğini söyledi.

BİTİŞE ÇUVALDIZ SALLIYORUZ: 60 Yıllık semerci esnafı her geçen gün yok olan at ve eşek neslinin kesilmesi ile bu hayvanlara hizmet veren semerci esnafı bitme notasına geldiğini ayrıca işlenmiş deri yapan tabak esnafı, saraç esnafı, nalbantlık yapan insanlarında tükendiğini söyledi.

Ali Palabıyık “Bu meslek bize babadan oğula miras kaldı 30 yıl öncesine kadar halkımız semer yaptırmak, yada atına eyer yaptırmak için aylar öncesinden sıraya giriyordu, semer deyip geçmeyin keçe satan insanı ile semere işlenmiş deri veren tabak esnafı, semerin yan malzemelerini veren saraç esnafı müşterek kazanç sağlıyordu.

Bu gün öyle değil boş durmamak için yapmış olduğumuz semerin malzemesini bulmada zorlanıyoruz, yaptığımız semeri zaten alıcı yok şaşkınız biz bitişin çuvaldızını sallıyoruz” dedi.

tosyam.com