Jandarma Taburu Kastamonu`ya mı taşınıyor?

Kütahya ekonomisine asker ve asker aileleri vasıtasıyla ciddi katkılar yapan Jandarma taburunun Evliya Çelebi Mahallesinde bulunan yerinden kaldırılarak Kastamonu iline taşınacağı iddiaları, Kütahya kamuoyunda endişeyle karşılanıyor.
 İki yıl önce de jandarma taburunun il merkezinde kaldığı için taşınacağı ve yerine TOKİ tarafından konut yapılacağı söylentisi Kütahya gündemine gelmişti. Jandarma taburunun o sıralar Kütahya şehir merkezine 14 km uzaklıkta Tavşanlı yolu üzerinde bulunan Andız köyünde bulunan boş arazilere yerleştirileceği ve askeri tesislerin orada yine TOKİ tarafından inşa edileceği konuşulmuştu. Jandarmadan boşalan Evliya Çelebi Mahallesinde bulunan bölgenin ise yine TOKİ`ye verileceği ve konut alanı olarak imara açılacağı ifade edilmişti.
Milletvekili Kinay olayı doğrular gibi konuştu
 Aradan 2 yıllık bir zaman geçmesinin üzerinden, bu kez de jandarma taburunun Kastamonu iline taşınacağı iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ise, jandarmanın etki çerçevesinin daralmasından dolayı küçülme yoluna giden Jardarma Genel Komutanlığının sırf Kütahya`da değil başka illerde de küçük eğitim birliklerini tasfiye etmeyi planladığını ileri sürdü. Şehir içinde kaldığından dolayı, özellikle silahlı eğitim ve atış alanlarının yetersizliği nedeniyle Kütahya Jandarma Taburunun sadece cezaevinde görev alacak jandarma personelinin eğitimine cevap verebileceğinin bildirildiğine dikkati çeken Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, gazetemize ilginç açıklamalarda bulundu.
“Konu Jandarma Genel Komutanlığı`nın inisiyatifinde”
 Konu Kütahya kamuoyunda hararetle tartışılırken, taşınma iddialarının doğru çıkması halinde il ekonomisinin ciddi zararlar göreceği meclislerde konuşuluyor. Milletvekili Kinay ise, jandarma taburunun taşınması meselesinin tamamen Jandarma Genel Komutanlığının inisiyatifinde olduğunu ileri sürüyor. Kütahya Jandarma Taburuna her dönem 600 asker geldiğini ve bunun yılda 2000 asker anlamını taşıdığını ifade eden Kinay, taburun taşınmasını elbette istemediklerini, ancak Kütahya`da kalması için de yerel yönetimlerin ve İl Özel İdarenin daha fazla fedakârlık yapması gerektiğini kaydediyor.

 Kütahya il merkezinin 220 bin kişilik büyük bir kent olduğunu ve yılda 2000 askerin Kütahya ekonomisine etki yönünde pek de dikkate alınacak nitelik taşımadığını aktaran Kinay, taburun Andız ve Geven köylerine taşınması için kendisinin Jandarma komutanlığında bazı isimlerle temasta bulunduğunu, fakat jandarmanın, taburun başka bir ile taşınmaması için Kütahya`dan daha fazla fedakârlık beklediği izlenimini edindiğini bildirdi. Milletvekili Kinay, taşınma konusunun siyasetle bir ilgisinin olmadığı da iddia etti.
 Jandarmanın Kütahya`da kalması için Andız bölgesinden çıkabilecek sıcak su vasıtasıyla Jandarmanın moral tesislerinin de bu bölgeye yapılabileceğini bildirdiğini söyleyen Hasan Fehmi Kinay,  Milletvekilleri olarak bu esnada üzerlerine düşen her şeyi yapmaya her daim hazır olduklarını dile getirdi. Milletvekili Kinay, iddiaları doğrularcasına verdiği beyanatına, belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Valiliğin el ele vererek konunun üzerine gitmesi gerektiğine ve kamuoyu oluşturulması gerektiğine işaret ederek açıklamasına son verdi.
“Neden Kütahya?”
 Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise, Kütahya ekonomisinin artık kaybedeceği pek bir şeyin kalmadığını ileri sürerek, nedense hükümetin her olumsuz deneyinin Kütahya üzerinde tatbik edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiriyor. Alim Işık, jandarmanın taşınması konusunu ilk kez iki yıl önce duyduğunu belirttiği konuşmasında, 2 yıl önceki yerel seçimler öncesi Mart ayında Kütahya`daki bir tv kanalında konuyu gündeme taşıdığını, doğruluğunu iktidar milletvekillerine ve yetkililere sorduğu halde cevap alamadığını kaydetti.
“2 yılda 4 soru önergesi verdim, hâlâ cevap yok”
 Milletvekili Alim Işık, geçen 2 yıllık süre zarfında 2`si Milli Savunma Bakanlığı, 2`si de İçişleri Bakanlığı olmak üzere olay hakkında 4 ayrı soru önergesi verdiğini ve hâlâ cevap alamadığının da altını çizdi.
“Kütahya bu gidişe dur demelidir”
 TOKİ`nin askeriyenin olduğu alana konut yapması konusunun nereden çıktığını, neden başka illerdeki jandarma taburlarının değil de Kütahya Jandarma Taburunun il dışına taşınmak istendiğini sorgulamak gerektiğini kaydeden Milletvekili Işık, “Her türlü cerrahi operasyonun yapılabileceği tek yer Kütahya mıdır? Hükümetin her deneyinin, her yeni uygulamasının kayıtsız şartsız uygulandığı tek yer neden Kütahya`dır? Kütahya, sahip olduğu değerlerin hepsinin adrese teslim özelleştirmelerle elden çıkarıldığı ve halkının hiç sesini çıkaramadığı bir il olarak mı görülmektedir? Bu kadar aymazlık yeter artık. Sahip olduğu değerlerini tek tek kaybeden Kütahya`nın bu gidişe dur demesi lazımdır. İktidar partisinin sahip olduğu İçişleri Bakanlığına bağlı bir kurumun bu şekilde bir karar almasına `Karar siyasi değildir` diyebilen bir anlayışı asla kabul edemeyiz. Özelleştirmelerde aman benim bir insanım daha ekmeğinden olmasın diye ayak direyen milletvekillerini görürken, `aman bizimkiler özelleşsin` diye ellerinde çantalarla kurum kurum gezen milletvekilleri bizim içimizden çıkmamalıdır. Kütahya hepimizindir. Jandarmanın taşınmaması konusuna elbette hepimiz sahip çıkacağız, ama AK Parti Milletvekillerinin duruma kayıtsız kaldığını da Kütahya kamuoyunun görmesi lazımdır” şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Mustafa İça;
“Milli Savunma Bakanlığına ait bir iş tek başına belediyenin üstüne yıkılamaz”
 Jandarma Taburunun Kütahya`dan kaldırılmasıyla ilgili olarak gazetemizin sorularına cevap veren Belediye Başkanı Mustafa İça ise, hatırlanacağı gibi 2 yıl önce konunun gündeme geldiğini ifade ederek, jandarmanın taşınması için yer tespiti konusunda bazı çalışmalar yaptıklarını belirtti. İça, o zamanlar rafa kaldırılan konunun Milli Savunma Bakanlığı`nın yeniden yapılanma projeleri çerçevesinde bu gün yeniden alevlendiğini gördüğünü söyledi.  Başkan İça, belediye olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını ve Andız`a taşınmasını düşündükleri jandarma taburu için sıcak su bulunması amacıyla hemen çalışmaya başlayabileceklerini ve bu işe 3 milyon TL harcamaya hazır olduklarını jandarma yetkilerine aktardıklarını dile getirdi.
 Kütahya`nın sahip olduğu bir değerin yitirilmemesi için bu gün de ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarının altını çizen başkan İça, “Milli Savunma Bakanlığına ait bir iş tek başına belediyenin üstüne yıkılamaz. 2008 yılında jandarmanın Andız-Geven bölgesine taşınması için 20 milyon TL maliyet çıkarılmıştı. Yapılacak iş tek başına belediyenin altından kalkacağı nitelikte değildir. Biz bulunduğumuz her ortamda konuya sahip çıktık, yetkililere durumu anlattık. Kanaatim, konu Kütahya`nın inisiyatifinden ziyade Milli Savunma Bakanlığının yeniden yapılanması durumuyla alâkalıdır. Ancak, gerek belediye olarak, gerek Valilik olarak ne yapılması gerekiyorsa her zaman yapmaya hazır olduğumuzu da söylemeliyim” şeklinde konuştu.

tellal - Kastamonupostası