Ortalıca Beldesi Tohumluk Çeltik İsityor

Ülkemizde pirincin adını duyuran Ortalıca Belde halkının %80 lik bir bölümü geçimini çeltik üretiminden sağlarken, belde halkı bin yılı aşkın bir süreden beri çeltik ekimi yaptığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl havaların gece soğukları çeltik üzerinde %30 lara varan hasar yapması ile bunalıma giren üretici geçtiğimiz yıl verilen 50 tonluk tohumluk çeltiğin bu yılda 60 ton olarak verilmesini istiyor, Kastamonu İl Genel Meclisinde gündeme gelen tohumluk çeltik için Tosyalı üç meclis üyesinin girişimleri bekleniyor.
5 Bin dekarlık çeltik ekim sahasında üretim yapan belde halkı 3 bin dekarlık alanın Ortalıca Beldesine 2 bin dekarlık sahanın da Çevlik Köy hudutlarında olması, Tosya Pirincinin buradan sağlanan ürünlerle adının duyulmasına karşılık Ortalıca Beldesinin Ak Partili Belediye Başkanı Yusuf Arpacı şimdi ilgi istediğini söyledi.
“Geçtiğimiz yıl Kastamonu Valimiz Mustafa Kara girişimleri ile üreticiye 50 tonluk tohumluk çeltik dağıtımı üretici için umut olmuş, yüksek verimin alınacağı umudu çeltiğin çiçek ve dene alması döneminde gecelerin soğuk gitmesi çeltiğin dene alması engellendi.
O zaman feryat ettik çeltikte soğuk vurgunu var diye, üretici zarar ve ziyanını karşılayamadığı gibi birçok ekicide zararına sezonu kapattı, şimdi üretici olarak birçok yerde verilen imkânlardan Ortalıca Beldesi Çeltik ekicisinin de yararlanmasını istiyoruz.
Eğer bu imkânlar verilirse tarlasını boş bırakacağını söyleyen üreticiyi arazisine geri çevirmiş oluruz, Tosya Pirincini temsil eden bu yıl 5 bin dekara çeltik ekecek olan bu iki yerleşim alanı sağlayacağı destek ile Tosya Pirinci için daha çok çalışacak.
Çeltik ekicisine akaryakıt ve ilaç gübre desteği verilmediği müddetçe ülkemiz pirinç ithal işlerini sürdürecek sofralarda kaliteli pilav düş olmaktan daha ileri gitmeyecek” dedi.
Kaynak : İsmail ŞANAL - Tosya A.A.